Hoppa till sidans innehåll

Tävlingar förklaring


HÄR KOMMER INFORMATION OM NÅGRA TÄVLINGAR

En liten lathund som kort presenterar några tävlingar som går varje år

SM: Står för Svenska Mästerskapen. Simmas både som långbane mästerskap (50-meters bassäng) och som kortbane mästerskap (25 meters bassäng). Det är kvaltider och även en kvalperiod till tävlingen som bestäms av Svenska Simförbundets Simkommitté. Det innebär att simmarens tid måste vara gjord i denna period (brukar normalt vara ett år tillbaka i tiden). Man kan kvala in till ett SM både via tider i 50 m bassäng och 25 meters bassäng.

JSM: Står för Svenska Junior Mästerskapen. Simmas också två gånger under året. När man simmar i långbane mästerskapen simmar man detta samtidigt med SM. Det går ett mästerskap bara för juniorerna i 25 meters bassäng under inomhus säsongen. Ålderklass för juniorerna är för pojkarna 20 år o y och för flickor är det 20 år o yngre  som på SM  finns det både kvaltider och kvalperioder.

GP: Svenskt GP simmas fyra gånger under året och endast i långbana. Samma kvaltider gäller på GP som på JSM, men inte åldersklassen. Här har man från Svenska Simförbundet gjort en ändring som lyder, är man kvalad på ex. 100 m bröstsim får man också tävla på 50 m bröstsim och på 200 m bröstsim. Men inte i några andra simsätt om man inte är kvalad på. Här får simmarna GP-poäng, vilket ger de bästa simmarna en slant efter sista GP tävlingen för året.

Sum - Sim: Står för Svenska Ungdoms Mästerskapen vilket simmas två gånger under året. En på sommaren i långbana (50 m) då det finns kvaltider för simmarna i varje ålderklass. Man har ungefär ett år på en kvalperiod att komma med på denna tävling.
Sedan simmas det också ett Sum - Sim i kortbana (25m) Här måste simmarna delta på regionsfinalen som avgörs ca en månad före Riksfinalen. Den tid man gör på Region är den tid man går vidare på till riksfinalen med. Det är oftast 16 stycken i varje åldersklass och gren som går vidare till Riksfinalen. Sum - Sim har följande åldersklasser:

Individuellt

A-klassen

16-17 år

 

Individuellt

B-klassen

15 år

 

Individuellt

B/C-klassen

15 år o yngre

 

Individuellt

C-klassen

14 år o yngre

 

Lag

A-klassen

16-17 år

 

Lag

B-klassen

15 år o yngre

 

 Länken till alla kvaltider som står ovan ligger här

https://iof3.idrottonline.se/SvenskaSimforbundet/Varagrenar/Simning/Simstatistik/Kvaltider

UGP: Är en förkortning för Ungdoms Grand Prix.  Den simmas två gånger under våren och två gånger på hösten med deltävling ett och tre är det samma program, och på samma sätt tvåan och fyran håller samma program. UGP är en tävling som man startade just för att få de yngre simmarna att börja tävla på dom längre sträckorna. För Stockholm finns det även ett slutpris till de tre bästa simmarna i form av en summa pengar.

Simiaden: Simiaden simmas både höst och vår. Simiaden är en tävling med enkla åldersklasser för våra yngsta tävlingssimmare. Simiaden klassas inte som en mästerskapstävling. Höst-Simiaden avgörs helgen i vecka 47. Distrikten uppdras att se till så att alla i åldern 12 och yngre skall beredas plats i tävlingen. Finns behovet bör fler arrangörsplatser utses. Vår-Simiaden avgörs helgen i vecka 20. Distrikten uppdras att se till så att alla i åldern 13 och yngre skall beredas plats i tävlingen. Finns behovet bör fler arrangörsplatser utses.

DM: Står för Distrikt Mästerskapen. Är som på SM att det simmas ett mästerskap i långbana och ett i kortbana.

Uppdaterad: 06 NOV 2017 17:10 Skribent: Hillevi Skoglund

Postadress:
Leksands SF - Simidrott
Leksandshallen, Parkgatan 7
79331 Leksand

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info